Voorbereiden op de komst van de kuikens

Voorbereiden op de komst van de kuikens

Dit weekend is het zo ver! De eerste kuikens van 2023 kunnen worden geboren, spannend hé? Gisteren heb ik vast voorbereidingen getroffen, zodat alle aandacht voor de nieuwe kuikentjes is.

Schoonmaken

Het hok waar ze in mogen opgroeien maak ik grondig schoon. Het liefst met desinfectie middel, zodat de evt. bacteriën geen kans maken bij de kleintjes. Daarna zijn de warmtelamp, voerbak en drinknippel aan de beurt. Voor elk nieuw nestje zorg ik dat deze ook helemaal schoon en gedesinfecteerd zijn.

Voor de schoonmaakbeurt

Inrichting van het kuikenhok

De eerste dagen hebben de kuikens niet veel meer nodig dan warmte, voer en water. Als warmtelamp gebruik ik een donkerstraler, deze geeft wel warmte af, maar geen licht. Hierdoor behouden de kuikens hun dag en nacht ritme. De warmtelamp hang ik op de helft van de hoogte van het hok. Wanneer de kuikens er zijn kijk ik of die hoger of lager gehangen moet worden. Piepen de kuikens hard en zitten ze dicht tegen elkaar aan? Dan hebben ze het koud en moet de warmtelamp lager. Hebben ze hun snaveltjes open en zitten ze vooral om de lamp heen i.p.v. eronder? Dan hebben ze het te warm en kan de lamp een stukje hoger.

Tip! Test eerst even of de warmtelamp wel echt warm wordt voordat je de kuikentjes eronder zet.

Op de bodem leg ik puppy pads met daaroverheen een klein laagje zaagsel. De puppy pads nemen veel vocht op en zorgen voor een stroevere ondergrond. Dat is fijn voor de (nu nog) gammele pootjes van de kuikens.

Een goede ondergrond kan helpen spreidpoten te voorkomen.
Het laagje zaagsel is om alvast te wennen en te kunnen ontdekken.

De voerbak zet ik op de grond, zodat ik zeker weet dat de kuikens erbij kunnen. Wanneer ze groter worden hang ik de voerbak op, zodat ze er niet in kunnen poepen. De voerbak vul ik met fijne kuikenkorrel.

Voor het water gebruik ik altijd drinknippels bij de kuikens. Dit is het meest hygiënisch en voorkomt de verspreiding van bacteriën. Zo kunnen ze namelijk alleen drinken en niet in het water gaan staan en/of poepen. Door het drinkwater meng ik vanaf dag 1 oregano olie. Per liter water 2-4 druppels is al voldoende. Dit heeft een antibacteriële werking en helpt met het voorkomen van poepkontjes en coccidiose. Ook ideaal is dat de drinkbak een stuk schoner blijft wanneer er oregano olie door het water zit  

Puppy pads zorgen voor een stroeve ondergrond

Klaar voor de uitkomst!

Het hok is helemaal klaar voor de komst van de kuikentjes. Nu de broedmachine nog!

Zoals ik eerder beschreef gebruik ik voor het uitkomen van de eieren een andere broedmachine, namelijk deRcom 50 pro. Deze machine blijft heel goed stabiel tijdens het uitkomen van de eieren. Voordat ik de eieren in de machine leg om uit te komen, test ik eerst of de machine wel echt stabiel is en blijft met de instellingen die ik wil. De Rcom staat daarom al warm te draaien.

De Rcom is hier op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid

Dan komt er een stukje waar veel meningen over verdeeld zijn onder de (hobby)fokkers. Om de schaal wat soepeler te maken en de kuikens makkelijker uit het ei te laten komen, moet de luchtvochtigheid omhoog.

Er zijn mensen die droog broeden, dus zonder vocht en er zijn mensen die er hele berekeningen voor maken. Ik probeer het simpel te houden!

De eerste 18 dagen staat bij mij de temperatuur op 37.5 graden en de luchtvochtigheid op 45%. Vanaf dag 19 gaan de eieren hier 'los' en verhoog ik de luchtvochtigheid naar 60%. De temperatuur blijft hetzelfde. Wanneer er een kuiken uit het ei kruipt komt er extra vocht vrij. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid tijdelijk omhoog. Ik houd altijd in de gaten of die dan niet boven de 70% komt. Is dat wel zo? Dan zet ik de ventilatie schuifjes van de broedmachine wat verder open om wat vocht te laten ontsnappen. Is de luchtvochtigheid voor lange tijd te hoog? Dan heb je de kans dat de kuikens verdrinken in het ei en overlijden. Daarom kies ik zelf altijd voor een wat lagere luchtvochtigheid, zodat die omhoog kan schieten wanneer er een kuikentje uit komt, zonder grote gevolgen.

Vind je dit lastig en heb je vragen? Ik denk graag met je mee!

Aan het begin van de avond gaan de eieren los in de Rcom. Dan schouw ik ook altijd nog een keertje om te kijken of de kuikens goed zijn ontwikkeld. Ook om te kijken hoeveel kuikentjes ik kan verwachten. Dat laat ik je vanavond zien!

Over de schrijver
Hi! Ik ben de oprichter van Another Chick Day. Met veel liefde zorg ik voor alle kippen, de bloemen in de tuin en onze hond Marley. Wist je al dat zij haar eigen webshop heeft geopend? Op de website van By Marley deel ik ook tips & tricks over het fotograferen van jouw hond(en).
Reactie plaatsen