Voorbereiden om eieren uit te broeden

Voorbereiden om eieren uit te broeden

De afgelopen dagen heb ik eieren verzameld van de sebrights, marans, kuifhoenders, wyandottes en araucana. Het is nog wat aan de vroege kant, maar ik wil vast gaan kijken of de hanen alweer hun werk doen sinds de rui.

Waarom ik voor deze rassen heb gekozen?

Ik heb natuurlijk verschillende rassen en ik wil niet meteen de broedmachine vol gooien met honderden eieren (zoveel leggen momenteel ook niet hoor).

De sebrights wil ik gaan fokken voor de show. Hoewel die waarschijnlijk dit jaar nog niet door gaat vanwege de vogelgriep, wil ik wel kijken hoe lang het duurt voordat de kuikens ‘ klaar’ zijn. Dat klinkt een beetje naar, maar daarmee bedoel ik dat de kippen goed in de veren zitten en oud genoeg zijn voor een jong dierendag. Die zijn vaak rond september, dus ik wil graag weten of Tommy & Arthur al weer bevruchten.

Van de marans en araucana heb ik beide 1 hen en 1 haan. De dames zijn nog niet zo lang geleden begonnen met leggen, maar ik vind de eieren zo mooi dat ik heel benieuwd ben of daar al iets in gaat ontwikkelen. 

De kuifhoenders en wyandottes gaan dit jaar verhuizen en er zijn een paar lieve volgers op Instagram die nog graag jonge hennen van deze rassen bij mij willen halen. Dus alvast een paar eitjes verzameld om de bevruchting te checken en evt. begin voorjaar als jonge hennen te hebben voor ze.

De eieren en broedmachine voorbereiden

Door de jaren heen heb ik verschillende broedmachines geprobeerd en heb ik voor mij de ideale combinatie gevonden. Ik heb een mooie kast, de Brinsea ova-easy 190 advance. Hierin liggen alle eieren de eerste 18 dagen op een goede temperatuur en luchtvochtigheid en worden ze automatisch meerdere keren per dag gedraaid. Wanneer de eieren klaar zijn om te uit te komen gaan ze in de Rcom 50 pro, maar daar leg ik meer over uit als het zo ver is.

Ik heb in de afgelopen 10 dagen 28 eieren verzameld. Met een potlood schrijf ik een initiaal en de datum van het rapen op de bolle kant van het ei. Zo weet ik altijd nog van welk ras het ei is en hoe ‘oud’ deze is. Doe dit altijd met potlood en nooit met (watervaste) stift. Je wilt niet dat de inkt van de stift in het ei komt natuurlijk en evt. het vruchtje of ongeboren kuiken aantast.

Ei beschrijven met potlood. SB staat in dit geval voor Sebright, gelegd op 15/1.


De eieren bewaar ik op een koele plek in de schuur en ik draai ze 2x per dag om. Zo kan je voorkomen dat de eidooier vast plakt aan de binnenkant van het ei. Ongeveer 24 uur voordat de eieren in de broedmachine gaan stop ik met draaien. Zo kunnen de eieren tot rust komen en bereid je ze voor op de broedmachine.

De broedmachine zelf laat ik een paar uur van te voren warm draaien. Waarom? Om te kijken of de temperatuur en luchtvochtigheid goed is en stabiel blijft. Dit is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van de kuikens. Nu er nog geen eieren in zitten kan ik eventueel nog dingen aanpassen. Voor nu wil ik de temperatuur op 37,5 of 37,6 graden hebben en de luchtvochtigheid op 45%.

De eieren in de broedmachine leggen

Wanneer de broedmachine stabiel blijft is het tijd om de eieren in te leggen.

Ik doe dit eigenlijk altijd op zondagmiddag, dan kunnen ze (over 3 weken) vanaf vrijdagavond uitkomen.

Toen ik nog fulltime voor een baas werkte kon ik daardoor het hele weekend aan de broedmachine geplakt zitten om te kijken of de kuikens uitkwamen. Grote kans dat ik nu ook gewoon weer de kuikens uit het ei staar hoor haha.

De eieren leg je met de punt naar beneden in de houder. Zo zorg je ervoor dat de uiteindelijke luchtkamer bovenin aan de bolle kant zit. Dat is makkelijker met uitkomen voor de kuikens. Dan is het nu vooral wachten. Een paar uur later kijk ik nog even of de temperatuur en luchtvochtigheid goed en stabiel is. Elke ochtend en avond ga ik weer checken en controleer ik of het water van de machine bijgevuld moet worden.

De eerste eitjes van 2023 zitten in de broedmachine

En nu is het wachten geblazen tot volgend weekend. Dan ga ik de eieren schouwen om te kijken of er leven in ontwikkeld. Zo spannend altijd!

Tip! Maak tijdens het broeden de broedmachine zo min mogelijk op en alles zo stabiel mogelijk te houden. 

Over de schrijver
Hi! Ik ben de oprichter van Another Chick Day. Met veel liefde zorg ik voor alle kippen, de bloemen in de tuin en onze hond Marley. Wist je al dat zij haar eigen webshop heeft geopend? Op de website van By Marley deel ik ook tips & tricks over het fotograferen van jouw hond(en).
Reactie plaatsen