Het schouwen van de eieren

Het schouwen van de eieren

De broedeieren zitten ondertussen 7 dagen in de broedmachine. Als het goed is begint er zichtbaar leven te ontwikkelen, dus dat gaan we checken door de eieren te schouwen. Altijd een spannend moment vind ik!

Wat is schouwen?

Eieren schouwen klinkt misschien vreemd, maar het is heel makkelijk. Je gaat eigenlijk gewoon kijken wat er binnenin het ei gebeurd met een goede lamp Je hebt hiervoor ook speciale schouwlampen. Die sluiten mooi om het ei heen en zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk licht in het ei wordt geschenen. Heb je geen schouwlamp? Dan kan het ook met een gewone zaklamp of het lampje van je telefoon.

Hoe zie je of er leven ontwikkeld in een ei?

Ik vind het schouwen altijd één van de spannendste momenten in het broedproces. Spannend in de zin van heel benieuwd zijn hoeveel eieren er bevrucht zijn. Hoe veel kuikentjes er aan het ontwikkelen zijn. Maar hoe zie je dat?

Schouwen kan het makkelijkste vanaf dag 6 of 7. Dan zijn er al duidelijk aderen te zien en soms ook al het vruchtje dat uiteindelijk het kuiken wordt. Schijn met jouw (schouw)lamp op de bolle kant van het ei om te kijken wat er in het ei gebeurd. Ik kan er een hele lange tekst over schrijven, maar het is makkelijker om mee te kijken.

Bevrucht ei - Leven ontwikkeld
Bij dit ei zie je er duidelijk wat in zitten. Je ziet aderen door het ei lopen en het donkere vlekje, dat wordt het kuikentje.


Onbevrucht ei - Geen ontwikkeling
Helaas, dit ei is niet bevrucht en er ontwikkeld geen kuikentje in. Je kan goed door het ei heen kijken en je ziet geen aderen lopen.


Bevrucht, maar afgestorven - Geen ontwikkeling meer
Dit ei was bevrucht en de ontwikkeling was begonnen, maar is vroegtijdig afgestorven. Hier komt dus geen kuikentje meer uit.


Een verrassing
Dit is één van de marans eieren. De schil is zo donker dat ik er niet met een lamp doorheen kan kijken. Ik probeer het wel altijd. Bij deze eieren is het voor mij ook nog een verrassing of er iets in ontwikkeld. Dat zullen we zien over 2 weken, als de kuikentjes uit gaan komen.


De bevruchting

Zelf vind ik het altijd interessant om op te schrijven hoeveel eieren van welk ras er bevrucht waren. Dat is vooral om bij te kunnen houden en vergelijken hoe de hanen het doen. Als je eenmalig eens kuikens uit wilt broeden kan het nog leuk zijn om dat bij te houden, maar is dat wellicht minder interessant.

Vorige week gingen er 28 eieren in de broedmachine.

Na het schouwen vandaag liggen er nu nog 19 eieren in de broedmachine.
Er zijn dus 9 eieren afgevallen. Deze waren niet bevrucht of afgestorven.

De sebright, wyandotte en araucana eieren waren verrassend goed bevrucht voor deze tijd van het jaar. Jip (de wyandotte haan) is nu verhuisd, maar er komen toch nog wat kuikens van hem  

Waar moet je nu verder op letten?

Nu is het afwachten voor iets minder dan 2 weken. De eieren waar niks in ontwikkeld haal ik zelf altijd uit de broedmachine en gooi in in de groene container. Deze kan je niet meer opeten.

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid en temperatuur de komende dagen stabiel blijft. De kuikens gaan nu verder groeien en aan het einde van dag 18 of begin dag 19 gaan we kijken hoe het met ze gaat. Dan schouw ik de eieren nog een keer om te kijken hoe het kuiken is ontwikkeld en of het klaar is om uit te gaan komen. Zin in!

Twijfel je of een ei bevrucht is? Je mag altijd een foto sturen, dan kijk ik met je mee.

Over de schrijver
Hi! Ik ben de oprichter van Another Chick Day. Met veel liefde zorg ik voor alle kippen, de bloemen in de tuin en onze hond Marley. Wist je al dat zij haar eigen webshop heeft geopend? Op de website van By Marley deel ik ook tips & tricks over het fotograferen van jouw hond(en).
Reactie plaatsen