De kuikentjes zijn geboren!
Afgelopen weekend heb ik aan de broedmachine geplakt gezeten en wat denk je? Komen die kleine pluisjes allemaal in de nacht uit... Maar de kuikentjes zijn geboren en ze zijn enorm schattig!
Het eerste ei is aangepikt!
Ik doe altijd een vreugdedansje als ik zie dat het eerste ei wordt aangepikt. Nu hoor ik je denken, aangepikt wat is dat? Dit is het eerste stukje dat het kuiken open maakt van het ei. Ze pikken het ei aan om een luchtgaatje te creëren. Door dit gaat wennen ze aan het ademen van de buitenlucht. Het kan 24 uur duren na het aanpikken, voordat het kuiken verder gaat met uitkomen. Als ze daarna eenmaal beginnen zal het kuiken het ei driekwart rond pikken om daarna zichzelf uit te rekken en uit het ei komen.
Wat doe je als de eerste kuikens uitkomen?
In het kort: laat ze in de broedmachine zitten.
Wanneer een kuiken uit het ei komt moet het kleintje eerst even bijkomen. Ze zijn dan ook nog nat en moeten eerst opdrogen. Ze zullen hun pootjes leren ontdekken en proberen te gaan staan. Geef ze hier rustig de tijd voor zonder teveel stress.
De eerste 24 uur heeft het kuiken geen eten en drinken nodig.
In het ei heeft het kijken de eidooier opgenomen en daar zitten voldoende voedingsstoffen in voor de eerste 24 uur van hun leventje. Pas na die tijd haal ik de eerste kuikens uit de broedmachine. Zo blijft de luchtvochtigheid en temperatuur zo lang mogelijk stabiel. Door de broedmachine eerder open te maken zakt de luchtvochtigheid en dat kan ervoor zorgen dat het vlies (in het ei) uitdroogt. Wanneer dat gebeurd wordt het vlies hard en kan het kuiken moeilijk, en soms zelfs helemaal niet meer, uitkomen. Dit komt doordat het vlies dan aan het kuiken vast plakt.
Kan je kuikens helpen met uitkomen?
Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. De meeste mensen zeggen dat je niet mag helpen. Ik probeer dat ook niet te doen, maar probeer op vaak toch te kijken of het nodig is.
Waarom je beter niet kan helpen? Kuikens die niet zelf uit kunnen komen zijn vaak zwak of ze mankeren iets. Bijvoorbeeld spreidpoten, kromme tenen etc. Dit is de manier van de natuur om alleen de dieren met een goede overlevingskans uit te laten komen.
Maarrrr... Als ik de eerste kuikens na 24 uur uit de broedmachine heb gehaald is er een kans dat het vlies hard is geworden en het kuiken daarom niet uit komt. Dan kijk ik toch altijd even of ik kan helpen om het kuikentje een kans te geven. Als je dit doet, doe het dan heel voorzichtig en let goed op deze punten:
- Het kuiken is zelf al begonnen met rond pikken en lijkt niet verder te komen
- Is het kuiken nog in leven? Zie je de snavel bewegen?
- Is het vlies (inderdaad) hard en zit het vastgeplakt aan de veren?
- Wanneer je het ei een stukje open maakt en je ziet bloed STOP!
- Bloed betekent dat daar een bloedvat loopt dat nog in verbinding is met het kuiken. Het kuiken is er dan nog niet klaar voor om uit te komen.
Wanneer je een kuiken hebt geholpen is het ook goed om te kijken of de eidooier helemaal is opgenomen. Of dat er nog een stukje aan de buik hangt. Wanneer er nog een deel van de dooier te zien is, dan is het kuiken nog niet helemaal 'klaar' en is de overlevingskans klein.
Ga genieten van de kleintjes
Heel cliché, maar als ze dan zijn geboren en ze zijn uit de broedmachine, ga enorm genieten van die kleine pluisjes. Voor je het weet zitten ze vol in de veren Als het tijd is voor ze om te gaan eten en drinken, dan weet hun instinct wel wat ze moeten doen. Zelf vind ik het toch altijd leuk om voor 'moeder hen' te spelen en met mijn vinger in het voer en tegen de drinknippel aan te tikken. De kuikens worden dan helemaal wild, heel schattig om te zien.