Dat kippen houden soms een dure hobby kan zijn (zeker met veel kippen), dat wist je waarschijnlijk al. Gelukkig zijn ze heel gezellig en krijg je er veel voor terug! In deze blog vertel ik hoe ik er voor zorg dat ik de kippen hobby betaalbaar houd.
De kippen werken mee voor hun voer
Kippen zijn hele gezellige beestjes waar je uren naar kan kijken. Ze zijn ook heel verslavend, want op de een of andere manier wil ik er altijd meer, oeps.. Momenteel ben ik redelijk stabiel qua aantal. Wanneer er 1 verhuisd, komt er vaak weer 1 voor terug. Nog steeds zijn het veel kipjes en daarom mogen de kippen mee werken voor hun voer en snacks.
Hoe doen ze dat?
- De eieren verkopen we aan de straat. Ze zijn tegenwoordig zo geliefd, dat wanneer we ze niet aan de straat hebben staan, de mensen aan de deur komen vragen om eieren.
- De bevruchte eieren (ook wel broedeieren genoemd) zijn te koop. Zo kunnen mensen de eieren van onze kippen uitbroeden en zelf de kuikentjes groot brengen.
- De broedeieren die niet worden verkocht gaan hier in de broedmachine. De kuikentjes hiervan kunnen worden verkocht.
- De kuikentjes die niet meteen worden verkocht mogen verder opgroeien. Wanneer het geslacht bekend is komen ze opnieuw beschikbaar voor de verkoop.
Alle opbrengst hiervan gebruik ik om het kippenvoer en snacks van te betalen. Momenteel lukt dat aardig! De ene keer moet ik wat bij leggen, de andere keer houd ik wat over en zo is het in balans. Ze werken hard, de dames en heren!
De vogelgriep
Als kippen houder heb je elk jaar weer te maken met de vogelgriep en de afschermplicht. Elk jaar duurt het langer en dit jaar is echt een toppunt. De kippen (en ook ander pluimvee) mogen het grootste deel van het jaar niet vrij rond scharrelen. Tijdens het schrijven van deze blog is de ophok- en afschermplicht eraf, maar wordt het nog wel sterk aangeraden. Daardoor durf ik het nog niet goed aan de kippen veel los te laten.
Door de vogelgriep ben ik na gaan denken hoe ik toch de kippen kan laten scharrelen, zonder ze los rond te laten lopen. Zo is het idee gekomen om te beginnen met een moestuin.
Het begin van de moestuin
Ik wilde zelf groente en fruit gaan kweken, zodat de kippen (en cavia's) toch vers groenvoer hadden, maar zonder dat het bespoten is. In 2021 ben ik begonnen met de moestuin. Zelf echt nog een groentje op het gebied van tuinieren, maar gewoon begonnen met verschillende groentes. Ik had courgettes, pompoenen, komkommers, tomaten, paprika's sla en spinazie. Veel mislukte en er viel veel regen, waardoor er verschillende ziektes/schimmels ontstonden bij de planten.. Daardoor heb ik alle tomaten en paprika planten weg moeten gooien. De spinazie en sla schoot steeds door en de courgettes werden steeds opgegeten door de slakken.
Voor de dieren maakt het doorschieten gelukkig niet uit en genoten ze van veel spinazie en sla. De komkommers en pompoenen gingen goed, dus daar hebben ze ook veel van kunnen snoepen. In dat half jaar moestuinieren heb ik veel geleerd en daardoor vol goede moed dit jaar opnieuw begonnen. Dit jaar (2022) hebben de beestjes al veel kunnen genieten van de verse groente en er is nog heel veel onderweg!
Zelf groente kweken heeft veel voordelen. Ik bespaar geld, want nu hoef ik het niet in de winkel te kopen. Ik weet zeker dat er geen vreemde dingen overheen zijn gespoten. Bezig zijn in de tuin geeft me rust en ontspanning, dus een win-win!
Voer fermenteren
Ik heb het nu al een tijdje niet gedaan, maar door voer te fermenteren kan je ook geld besparen op het kippenvoer. Door het voer te fermenteren komen er veel vitamines vrij en zitten de kippen er sneller vol van. De kippen raken er sneller van verzadigd en een groot voordeel: ze poepen er minder van!
Nu ik dit aan het schrijven ben, ga ik maar weer beginnen met fermenteren. Lees meer over het voer voor je kippen fermenteren.
Wil je meer lezen over de ontwikkeling van ACD? Bekijk dan ook de andere blogs.
Is er iets wat jij graag wilt lezen in de volgende blog? Laat het weten in de reacties hieronder!